уторак, 7. јун 2011.

08.06.- Дан заштите планинске природе

                                     10 ЕКО ЗАПОВЈЕСТИ ЗА БОРАВАК У ПРИРОДИ
1. Не чупај и не уништавај биљке, ни законски заштићене ни незаштићене. Не тргај гране и не оштећуј кору стабала. Немој ометати и плашити животиње, реметити мир непотребним викањем или буком, бацањем камења или на друге начине. Поштуј мир планинске природе!
 2.  Поштуј прописе националних паркова, резервата и паркова природе! Једнако се понашај и у незаштићеним подручјима, иако то закони не траже. 
3. Најљубазније упозоравај излетнике и несавјесне планинаре и апелуј да не оштећују и уништавају животну средину, посебно да не беру тек процвало цвијеће. Имај на уму да ће се такви према заштитарима и заштити природе поставити одбојно, поставиш ли се нељубазно и нетолерантно!   
4. Укључуј се у разне еколошке акције (потписивање петиција, акције скупљања отпада из планина, еколошке скупове и сл.)    
5. Своје смеће са собом однеси у долину, чак и ако постоји корпа за смеће, јер га обично нико не празни или га празни у оближњој шуми.   
6. Не пали ватру у шуми, а сваку ватру брижљиво угаси! Шумски се пожари тешко гасе због неприступачности и непроходности планинских терена.  
7. Избјегавај вожњу аутомобилом по планинама јер тако додатно загађујемо околину, а себе лишавамо ужитака и љепота који су циљ планинарења. Планинске цесте служе за веће потребе као што су спашавање и снабдијевање.    
8. Пропагирај природне љепоте и њихову заштиту људима око себе; у школи, на послу, на огласним таблама, путем предавања и слично.   
9.  На сваком излету учини барем једну ситницу за природу! Покупи одбачену кутију, боцу или лименку са стазе! 
10. Чврсто се држи властитог начела да након твог одласка из ње, у планини не смије остати никаквих штетних трагова твоје посјете!  






 


Нема коментара:

Постави коментар