среда, 21. март 2012.

Свјетски дан шума - 2012.


Данас је први дан прољећа и Свјетски дан заштите шума.
Поводом тога, подсјетимо се које су све важне еколошке, друштвене и привредне функције наших шума и због чега их морамо штитити.


Република Српска обилује пространим шумским предјелима и има очуване природне шуме, што представља велико богатство у еколошком, друштвеном и у привредном смислу.
Често се (с правом) каже да су шуме ,,чувари природе". Њихове општекорисне функције огледају се у стварању кисеоника и прочишћавању атмосфере, заштити земљишта од ерозије, бујица, поплава, утичу на климу, водени режим и хидроенергетски систем те утицају на плодност земљишта као битном фактору пољопривредне производње.


Шума има посебну вриједност и за човјека: штити и унапрјеђује нашу околину, утиче на љепоту околине, ствара повољне услове за лијечење, опоравак, одмор и рекреацију те осигурава повољне услове за развој туризма.

Важна су заштита саобраћајница од падања камења и удара вјетра те утичу на смањење умора возача и чине вожњу угоднијом.
С биолошке стране гледано, шумски екосистеми често су прошарани разним стаништима што повећава њихову биолошку разноликост (воде текућице, извори, баре, цвјетови, шумске чистине, стара стабла, сушике, труло дрво и др.) те у шумама налазимо цијели низ прекрасних организама за проучавање, дивљење и посматрање.

У привредном смислу шуме имају важну туристичку улогу и естетску функцију.
Планински туризам задњих година постаје врло привлачан и занимљив начин одмора, поготово људима који се желе одморити од градске буке и прашине, а жељни су свјежег ваздуха.

Посебну важност у туристичком смислу имају шуме унутар националних паркова, паркова природе и заштићених шумских резервата, које могу привући многе туристе својом љепотом, а привлаче и оне заинтересиране за разне животињске и биљне врсте које живе у овим посебним еколошким сустемима





Шуме дају карактеристичан изглед одређених предјела и стога јединствен естетски доживљај, пружају нам могућност за рекреацију, бављење спортом, уживање у природи и опуштање.


Вјерујемо да је ово довољно разлога да се потрудимо сачувати ове наше прекрасне и вриједне шуме.

Нема коментара:

Постави коментар