четвртак, 22. март 2012.

Svjetski dan voda 22.03.2012.




Обиљежавање Свјетског дана вода је иницијатива која је покренута на Конференцији Уједињених народа о природи и развоју одржаној у Рио де Жанеиру 1992. године. Генерална скупштина Уједињених народа прогласила је 22. март као Свјетски дан вода, који се ове године обиљежава на тему ,,Водовод и безбједност хране". Циљ овогодишњег Свјетског дана вода  је да се фокус међународне пажње усмјери на ефекте које производи нечистоћа воде


71% Земљине површине чини вода, већина те воде чак 97,5% отпада на слану воду (мора и океани), слатке воде има 2,5%, а од тога су <1% ријеке и језера, 30% подземне воде, а 69,9% замрзнуто је на половима. Само је 0,8% од укупне воде доступно за људску употребу.






Воду за пиће дијелимо на:
1. воду за пиће из јавних водовода
2. природну минералну воду
3. изворску воду
4. столну воду









Вода за пиће, осим молекула воде (H2O) се састоји и од минералних материја као што су натријум, калцијум, магнезијум, жељезо, сулфати, хлориди и низ других. Управо наведени минерали  дају „окус“ води, ако код воде можемо говорити о окусу.


- КАЛИЈ – регулише рад мишића и нервног систем,а
- КАЛЦИЈУМ – неопходан за кости и зубе, важан за рад срца, крвоток и згрушавање крви
- НАТРИЈУМ – регулише количину воде у организму
- МАГНЕЗИЈУМ – регулише  метаболизам, ублажава посљедице стреса
- ХЛОРИДИ – са натријумом регулишу равнотежу воде
- ЈОДИДИ - регулишу раст
- ФЛУОРИДИ – спрјечавају каријес








Вода је средство којим се одвијају сви метаболички процеси, одржава тјелесну температуру, чува косу, кожу, ублажава ударце, чини нас радно способнима и игра важну улогу у детоксификацији организма.


Људски организам од свога зачећа садржи одређени удио воде, па тако: заметак се састоји од 90% воде, новорођенче 75%, адолесцент 60%, одрасла особа 57%, те старије особе 50% воде.







Према свим препорукама за дневни унос воде потребно је попити 8 чаша. Но, према пирамиди уноса текућине вода се уноси и из других извора (храна, чај, кава, сокови, алкохол).














Добро управљање водом у градовима мора осигурати приступ хигијенски исправној води, пропагирати економично кориштење воде, осигурати добре санитарне услуге и надзирати загађење, како површинских, тако и подземних вода. Подземне воде које се широко користе за потребе водоснабдијевања, угрожавају отпадне воде из индустрије и насеља које се без пречишчавања изливају у водотоке. Неадекватно одлагање чврстог отпада, нарочито опасног (индустријски и медицински), такође представља опасност за  подземне и површинске воде, а самим тим и за здравље становништва


Проблем заштите вода од загађивача јавља се као саставни дио укупне проблематике заштите и очувања животне средине.










С обзиром на стање квалитета површинских и подземних вода и стања загађености вода уопште, веома је важно да шира и стручна јавност схвате сву озбиљност проблема и неопходност заштите укупне човјекове околине, а посебно воде као најважнијег фактора одрживог развоја.



Нема коментара:

Постави коментар