петак, 15. април 2011.

Дан планете Земље

              У јануару 1970. амерички сенатор и еколошки активиста Гејлорд Нелсон одлучује да се национална обука о животној средини зове Дан Земље и да се одржава 22. априла. У доба  политичког активизма и студентских протеста Дан Земље привлачи многе репортере који о томе извјештавају. Сенатор Нелсон препушта организацију студентима и бира Денис Хајеса за координатора. Многи грађани се прикључују и Дан Земље као ,,празник'' постаје веома успјешан у Сједињеним Америчким Државама.
Уз то сенатор Нелсон прокламује 1971. трећу недељу у априлу као „Недељу Земље“, која постаје национални догађај.
Дан планете Земље, је годишња манифестација којом се жели скренути пажња читаве свјетске јавности на опасност која пријети животу на Земљи. Овим се Даном жели помоћи човјеку да поновно успостави контакт с природом, да промисли о  загађењу ваздуха и воде, радиоактивном зрачењу, исцрпљивању ненадокнадивих енергената и многим другим проблемима. На тај Дан се предузимају различите конкретне акције заштите живота на Земљи, буђења свијести, одговорности, осјећаја, љубави према дару живота и према свим створењима.
Свако од нас може тога дана (али и сваког другог) учинити нешто како би заштитио планету на којој живимо. За почетак штедимо енергију, не загађујмо околину и рециклирајмо отпад! 
Веома чест проблем нашег подручја, а и шире је свјесно бацање отпада у природу. На овај начин долази до уништења станишта за многе животиње, док шуме и ријеке могу потпуно нестати, а то би довело до нарушавања природног еко – система.
 
ЧУВАЈМО НАШУ ПЛАНЕТУ!
  
Ако уништимо биљке и животиње, а тиме планету Земљу, уништићемо и сами себе!!!

На следећим фотографијама су приказане љепоте природе – доказ да људско није и не може бити савршеније од природног!
 





























На следећим фотографијама су приказане неке од ситуација у којима се (не)човјек према природи понио веома окрутно и безобзирно!
 









 

Нема коментара:

Постави коментар