понедељак, 4. јун 2012.

Свјетски Дан заштите животне средине - 05.06.2012.



Ове године Свјетски дан заштите животне средине (World Environment Day – WED) обиљежава се под слоганом  ,,Зелена економија: Јеси ли укључен?'' (,,Green Economy: Does it include you?")











Животна средина, човјекова околина или околиш представља све оно што нас окружује, односно све оно са чиме је директно или индиректно повезана човјекова животна и производна активност. То је уствари збир свих спољашњих фактора (биотичких и абиотичких) који утичу на развој, развиће и опстанак организама.






Током својих активности, које могу бити урбанизација или експлоатација, човјек мијења природно окружење и то често тако што нарушава природну околину. Изградњом хидроцентрала и акумулација, сјечом шума, пошумљавањем, експлоатацијом минералних сировина, стварањем депонија, емисијом гасова, нуклеарним пробама и др. човјек утиче на промјену читавих подручја. Као резултат човјекових активности долази до промјена или нарушавања екосистема и климатских промјена на локалном и глобалном нивоу.

Заштита животне средине подразумјева скуп различитих поступака и мјера који спречавају угрожавање животне средине са циљем очувања биолошке равнотеже. Еколошка одбрана је мултидисциплинарна и треба да представља трајну обавезу свих чланова друштва. Њена мултидисциплинарност проистиче из чињенице што здравље, животна средина и социјални услови представљају комплекс области и проблема који су у сталној интеракцији. Стога сваки поремећај стања животне средине доводи до еколошких поремећаја и  поремећаја социјалних односа, који су међусобно повезани и условљени.











Има људи који својим неразумним понашањем уништавају животну и природну средину несхватајући да су они у цијелој тој причи „ неприродни“.







Природа још увијек опомиње. Када остане сва унакажена и пуста биће касно да се бавимо овим питањем. 

Нема коментара:

Постави коментар