четвртак, 31. март 2011.

Свјетски дан вода


     Општа скупштина Уједињених народа је Резолуцијом од 22. марта 1993. одлучила да се 22. март сваке године обиљежи као Свјетски дан вода. Идеја се састоји у томе да се на тај дан у читавом свијету скрене пажња на проблеме везане за воду и водене ресурсе.
          ,,Ко влада нафтом влада државама, ко влада храном  влада људима, ко влада новцем влада свијетом, ко влада питком водом влада животом'' (H. Kisinger)
             Вода је темељ живота и ништа је не може замијенити. Без хране човјек може живјети седмицама, а без воде не више од три дана. Од укупне количине воде на нашој планети 97 % је слано. Само 3 %  је слатка вода, од чега је већина смрзнута у поларним леденим подручјима. Мање од 1 % воде на Земљи доступно је за нашу употребу.
              Па ипак, вода се не цијени, троши се неконтролисано и неравномјерно у различитим крајевима свијета, и крајње је нехумано загађује.
               Познато је да су ријечна корита мјеста за одлагање отпада. Апелујемо на грађане да се коначно почну понашати брижније према води. Ради се мало и недовољно, скоро ништа на чишћењу и очувању ријека, језера и воде уопште! Човјек се понаша неодговорно.
              Резерве чисте и питке воде је све мање! Узрок је људска рука, небрига и немар! Но, потребно је да се и надлежни укључе у заштиту и да се законски уреди ова област. Јер, без казнених мјера се очигледно неће ништа промијенити! Предвиђања су да због небриге за воду започиње борба, а постоји чак и опасност од међудржавних ратова. Више од два милиона дјеце годишње умре због недостатка чисте воде и канализације. То је око пет хиљада живота у дану. Свијест о бризи и очувању најважнијег ресурса је на веома ниском нивоу. 
               
              Само 22. марта се подсјетимо на значај воде, што би иначе требало чинити свакодневно. Све мање је резерви воде у свијету. Плаши чињеница да се ближимо времену када ће потреба за водом премашити залихе.  
            
           Воду можемо да узимамо јефтино из бистрога извора или да је скупо плаћамо у пластичним боцама ако је буде. Избор је наш!

 

 

        


Нема коментара:

Постави коментар